دوره 14، شماره 28 - ( 4-1403 )                   جلد 14 شماره 28 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zamiri C, Seyed Ahmadi Zaviyeh S S. Identifying the Effective Components in the Evaluation and Development of Artistic Creativity. SciJPH 2024; 14 (28) : 7
URL: http://ph.aui.ac.ir/article-1-1368-fa.html
ضمیری چکامه، سید احمدی زاویه سید سعید. شناسایی مؤلفه های مؤثر بر ارزیابی و پرورش خلاقیت هنری. دوفصلنامه علمی پژوهش هنر. 1403; 14 (28)

URL: http://ph.aui.ac.ir/article-1-1368-fa.html


1- پژوهشگر دکتری رشتۀ پژوهش هنر، دانشکدۀ علوم نظری و مطالعات عالی هنر، دانشگاه هنر ایران.
2- دانشیار، گروه پژوهش هنر؛ دانشکدۀ علوم نظری و مطالعات عالی هنر، دانشگاه هنر ایران. ، szavieh@art.ac.ir
چکیده:   (72 مشاهده)
 
در ارزیابی، نقد و یا حتی بیان ذوق و تمجید یک اثر هنری همواره خلاقیت نقش پر رنگ و ویژه‌­ای دارد. اهمیت این موضوع به اندازه‌ای است که می­‌توان اذعان نمود هر جا سخن از هنر به میان می‌­آید، خلاقیت بخشی جدایی ­ناپذیر در مباحث هنر است. همچنین خلاقیت در حوزه‌های دیگر به عنوان مقوله­‌ای در خورِ نگرش محسوب می ­شود؛ اما در حوزۀ هنر، در سطوح بالاتری قابل مشاهده بوده و از این رو شایستۀ پرورش و توجه بیشتری است. پیش ­زمینۀ پرورش خلاقیت، شناسایی مؤلفه‌ها و معیارهایی در جهت سنجش آن است. مناسب­‌ترین بستر جهت دستیابی به چنین مؤلفه­‌هایی، مطالعات و پژوهش­‌هایی است که صاحب‌­نظران این حوزه در دهه­‌های مختلف بیان کرده‌­اند. از این جهت پژوهش حاضر با هدف بررسی ماهیت چندوجهی خلاقیت هنری به شناسایی مؤلفه­‌های اصلی مؤثر بر آن می­‌پردازد که در این زمینه از دیدگاه‌های صاحب‌نظران مختلف روان‌شناسی، هنر و علوم شناختی بهره می‌گیرد. روش پژوهش حاضر کیفی بوده و از استدلال استقرایی سود می‌­برد. داده‌­های مورد نیاز تحقیق با استفاده از بررسی اسنادی به عنوان یکی از تکنیک‌­های مطالعات کتابخانه­‌ای، گردآوری شده و چگونگی تجزیه ­و تحلیل اطلاعات نیز بر مبنای تحلیل محتوای ویژگی­‌های عینی و با استفاده از نرم‌­افزار MAXQda صورت پذیرفته است. در ادامه مؤلفه­‌ها و زیرمقوله‌­ها، سازمان­دهی و طبقه‌­بندی شده­اند. در نهایت مؤلفه­‌ها در دو بخش ویژگی­‌های فردی و پیرامونی دسته­‌بندی گردید. در مقولۀ فردی، ابعاد مهارت فردی، توانایی‌­های اکتشافی، عوامل روان‌­شناختی پایه و مشخصه­‌های دوگانۀ شخصیتی، در کنار شانسِ برتری­‌های ژنتیکی و هوش از عوامل فردی به حساب می‌آیند و در بخش ویژگی­‌های پیرامونی، عواملی چون محیط اجتماعی و فرهنگی و محدودیت‌­های آن، محیط فیزیکی و کارکردی و حوزۀ فعالیت طبقه‌­بندی شده است.
شماره‌ی مقاله: 7
متن کامل [PDF 125 kb]   (22 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسي و هنر

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی پژوهش هنر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Pazhuhesh-e Honar

Designed & Developed by : Yektaweb