دوره حکمرانی آلمظفر (740-795 هـ.ق.)، دورانی کوتاه و سراسر آشوب و اغتشاش بود؛ ولی در همین زمان اندک، مکتب نگارگری شیراز تحت حمایت آلمظفر، وارد مرحله جدیدی از بالندگی گردید. حس و فضای بصری متفاوت در نگارههای مجلس نبرد رستم و سهراب در شاهنامههای آلمظفر، این نکته را در ذهن تداعی میکند که شاید اوضاع سیاسی و اجتماعی این دوره به ایجاد تحول در مصورسازی مجلس رستم و سهراب منجر شده باشد.
هدف از انجام
این پژوهش، بررسی زیرساختهایی همچون مضمون و عناصر بصری در مجلس نبرد رستم و سهراب در شاهنامههای مکتب شیراز آلمظفر است تا ضمن کشف وجوه تشابه و تفاوت، تأثیر اوضاع و شرایط سیاسی و اجتماعی آن روزگار را در مصورسازی این مجلس دریابد. پرسش اصلی این است که: آیا تغییر در اوضاع سیاسی و اجتماعی دوره آلمظفر، به ایجاد تحول در مصورسازی مجلس رستم و سهراب منجر شده است؟ بدین منظور، پژوهش حاضر در چهار بخش اصلی تنظیم گردیده است: 1. معرفی اوضاع سیاسی و اجتماعی دوره آلمظفر 2. مصورسازی شاهنامه در دوره آلمظفر 3. تحلیل نگارههای مجلس نبرد رستم و سهراب 4. تأثیر اوضاع سیاسی و اجتماعی دوره آلمظفر بر مصورسازی مجلس نبرد رستم و سهراب.
این پژوهش با بهرهگیری از روشهای نظری، توصیفی، تحلیلی و تطبیقی به بیان موضوع، پرداخته است. نتایج تحقیق مبین آن است که نگارگران این دوره، همسو با تحولات سیاسی و شرایط جامعه خود، به صحنهپردازی این داستان پرداختهاند و این امر بهویژه در منظرهپردازی، پیکرهنگاری، اجرا و فضاسازی آثار هویداست.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |