دوره 9، شماره 17 - ( 6-1398 )                   جلد 9 شماره 17 صفحات 75-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

feizi F, hajizade K, sadeghi S. A Comparative Study of Religious Themes in Inscriptions of Plasterwork Mihrabs during the Seljuq and Ilkhani Periods. SciJPH 2019; 9 (17) :61-75
URL: http://ph.aui.ac.ir/article-1-760-fa.html
فیضی فرزاد، حاجی زاده کریم، صادقی سارا. مطالعه تطبیقی مضامین دینی در کتیبه‌های محراب‌های گچی دوره سلجوقی و ایلخانی. دوفصلنامه علمی پژوهش هنر. 1398; 9 (17) :61-75

URL: http://ph.aui.ac.ir/article-1-760-fa.html

دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (3146 مشاهده)
در طول ادوار تاریخی، تغییرات اجتماعی، سیاسی و مذهبی به بهترین نحو در هنر و معماری آن دوره متجلی شده‌اند. کتیبه­های مذهبی دوران مختلف، منعکس‌کننده­ عقاید و اندیشه­های غالب بر جامعه آن دوره بوده و حاوی اطلاعات ارزشمندی از اوضاع مذهبی، اجتماعی و فرهنگی زمان نگارش خویش هستند. در بین عناصر مختلف معماری اسلامی، محراب­ به‌عنوان نماد قبله، همواره مورد توجه هنرمندان بوده و به تزئینات مختلفی از جمله کتیبه­ها مزین شده است. تا کنون، اکثر مطالعات در مورد محراب‌های گچی ایلخانی، از منظر درونی و پیرامون زیبایی­شناسی عناصر تزئینی و دسته­بندی آنها بوده و کمتر از منظر بیرونی و به علل پدیداری و ریشه­یابی این مضامین بر روی محرا­ب­ها پرداخته ‌شده است. بر همین اساس پژوهش حاضر، به بررسی تطبیقی کتیبه­های محراب­های گچی دوره سلجوقی و ایلخانی از رویکرد محتوایی (مضامین دینی) پرداخته است. روش پژوهش، تطبیقی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، بررسی میدانی و اسناد کتابخانه­ای بوده است. یافته­های پژوهش نشان می­دهند که مضامین کتیبه­های محراب­های دو دوره با وجود اشتراک در مفاهیم کلی مانند؛ مبدأشناسی (توحید و عدل) و مباحث نماز و زکات و فرعیات آنها، دارای افتراقات زیادی نیز هستند؛ این مضامین در بسیاری از موارد همانند مضامین اهل سنت (اسامی خلفای راشدین و احادیث اهل سنت) در محراب­های سلجوقی و مضامین عرفانی ـ شیعی در محراب­های ایلخانی که به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در کتیبه­ها نمود یافته، با جریان­ها و گرایش­های مذهبی حاکم بر جامعه خود همگام و هماهنگ هستند و در واقع، جهان­بینی جدید هر دوره به‌نحوی در کتیبه­های محراب­ها ظهور و تبلور یافته است.
متن کامل [PDF 1815 kb]   (3741 دریافت)

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی پژوهش هنر می باشد.