دوره 13، شماره 25 - ( 4-1402 )                   جلد 13 شماره 25 صفحات 30-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

zia addini M, baba jamali F. Investigating the Situation of the Carpet Weaving Industry in Chetroud from the Point of View of Carpet Weavers. SciJPH 2023; 13 (25) :19-30
باباجمالی فرهاد، ضیاالدینی دشتخاکی مریم. بررسی وضعیت صنعت قالی‌بافی در بخش چترود از دیدگاه قالی‌بافان. دوفصلنامه علمی پژوهش هنر. 1402; 13 (25) :19-30

دانشگاه هنر اصفهان
فرش دستباف بهعنوان یک هنر دیرینه ایرانی و همچنین یک کسبوکار خانگی، همواره مورد توجه و منبع درآمد بسیاری از خانوادهها بوده است. بیشتر بافندگان فرش در روستاها زندگی میکنند و فرشبافی بهعنوان یکی از صنایع کوچک، ‌‌میتواند نقش کلیدی در توسعه روستاها ایفا کند. این پژوهش درصدد پاسخگویی به این سؤال است که وضعیت فرش دستباف در بخش چترود چگونه است و متغیرهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی چه تأثیری بر وضعیت قالیبافی در این بخش از منظر قالیبافان داشته است. این پژوهش از نوع پژوهشهای کاربردی با استفاده از روش میدانی (کمّی) از نوع توصیفی ـ تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش 380 نفر از شهروندان بخش چترود است که با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدهاند. در این پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد با پایایی 86/0 استفاده شده و برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار spss21 و آزمونهای همبستگی و رگرسیون استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که ‌‌‌مهمترین عوامل رکود صنعت قالیبافی در بخش چترود عبارت است از: رشد نامناسب قیمت فرش دستباف در مقایسه با ‌‌بهرهوری کمتر ‌‌فرشبافی نسبتبه دیگر کالاها؛ گرایش خانوادهها به دیگر ‌‌فعالیتهای اقتصادی؛ گرایش روستاییان به سبک، شیوه و فرهنگ زندگی شهرنشینی؛ مشکلات بازاریابی فرش دستباف در مقیاس خرد و کلان؛ مهاجرت روستاییان به شهر؛ مشکلات بازاریان فرش دستباف در مقیاس خرد و کلان؛ کمرنگ شدن سهم زنان در تأمین درآمد خانوار‌‌‌‌. بنابراین، استقرار و حمایت از صنایع کوچک بومی ـ محلی، نظیر فرشبافی در مناطق روستایی ‌‌میتواند با ایجاد فرصتهای شغلی متعدد و سطوح دستمزدی قابلرقابت با سطح دستمزد شهری، موجب معکوس شدن روند مهاجرت و افزایش میزان اشتغال در بین مردم شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: جامعه شناسی و هنر