دوره 13، شماره 25 - ( 4-1402 )                   جلد 13 شماره 25 صفحات 156-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

boroumand danesh M. A Comparison of the Film Adaptation of the Two Films “The Tragedy of Macbeth” and “ Throne of Blood” from the Play Macbeth. SciJPH 2023; 13 (25) :143-156
برومند دانش سید محمد. مطالعه اقتباس سینمایی دو فیلم «تراژدی مکبث» و «سریر خون» از نمایشنامه «مکبث». دوفصلنامه علمی پژوهش هنر. 1402; 13 (25) :143-156

دانشگاه آزاد مشهد
معمولاً برای نویسندگان این مسئله وجود دارد که تا چه میزان باید به منبع اقتباسی وفادار بود یا آن را تغییر داد. این پژوهش موضوع اقتباس را مورد بررسی قرار میدهد و با هدف بررسی و کشف شباهتها و تفاوتهای اقتباس در دو فیلم «تراژدی مکبث» و «سریر خون» سعی دارد تا تمایز در استفاده از روشهای مختلف اقتباس را نشان دهد. همچنین، به جمعبندی درباره انواع روشهای اقتباس که تاکنون پیرامون آن پژوهش شده است، میپردازد. هدف پژوهش حاضر تشخیص تفاوت و شباهت دو اقتباس سینمایی از یک اثر ادبی است که هرکدام از آثار سینمایی با روشی متفاوت دست به اقتباس زدهاند. برای رسیدن به این هدف که بهصورت کاربردی است، این پژوهش با روش توصیفی - تحلیل محتوا انجام شده است. با توجه به روش تحقیق، این پژوهش بهدنبال یافتن پاسخ سؤالی اصلی خواهد بود و آن این است که تفاوتها و شباهتهای اقتباس در دو فیلم «تراژدی مکبث» و «سریر خون» چیست؟ درنهایت با بررسی شباهتها و تفاوتهای دو اثر سینمایی با منبع اصلی که از آن اقتباس شده، شیوههای اقتباس بهکاررفته در این دو اثر مشخص خواهد شد. پس از بررسی مبانی نظری و یافتههای پژوهش مشخص میشود که فیلم سینمایی «تراژدی مکبث» بسیار به نمایشنامه «مکبث» وفادار بوده است، بهطوریکه سعی در اجرای کامل نمایشنامه در قالب سینما داشته است؛ درحالیکه فیلم «سریر خون» با بهکارگیری روشهای متفاوت در مسیر اقتباس، به اثری کاملاً متفاوت با منبع اصلی رسیده است؛ اثری که حتی میتوان آن را برآمده از فرهنگ ژاپن دانست، اما در مضمون و روایت میتوان نمایشنامه شکسپیر را تشخیص داد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ادبیات و هنر