جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای کهن‌الگو

علی نوری، محمد علیجانی،
دوره ۷، شماره ۱۴ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

فیلم، هنری نمایشی - روایی است که به‌رغم جوهر روایی و داستانی مشترک با متن ادبی، از حیث روش، تکنیک، زمینه و مواد مورد استفاده و نیز از حیث چندوچون اثرگذاری بر مخاطب، از متن ادبی متمایز است. فیلم رنگو یکی از بزرگ‌ترین آثار هنری انیمیشن جهان است که هم از لحاظ صورت و ساختار روایی و هم از حیث محتوا کم‌نظیر است. این فیلم ساخته‌ شرکت فیلم‌سازی پارامونت است و در سال ۲۰۱۱ برنده جایزه اسکار شد. این فیلم، از جهاتی، تقلیدی از فیلم‌های ژانر وسترن است و در قالب داستان حیوانات یا تمثیل حیوانی (فابل) پرداخته شده است. علل اصلی جذابیت و تأثیر آن، علاوه بر ساختار تمثیلی، درون‌مایه قهرمانی، عناصر کهن‌الگویی و جلوه

‌ها و جنبه‌های اساطیری، به‌ویژه بازتاب اسطوره هسته فرهنگ مغرب زمین در آن است. اسطوره هسته‌ای که متناسب با ساختار اجتماعی زمان معاصر بازآفرینی شده و انعکاس‌دهنده ناخودآگاه جمعی انسان غربی است. نگارندگان برای نشان دادن اسطوره هسته از روش تک‌اسطوره جوزف کمبل و نیز از الگوی وگلر سود جسته‌اند. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که قهرمان بازآفرینی شده، برخلاف قهرمانان کهن که قوای جسمی و روحی خارق‌العاده و فراطبیعی داشتند، از لحاظ جسمی، کاملاً معمولی و حتی بسیار ناتوان است و تنها با اتکا به خودشناسی، پرورش استعدادهای درونی خویش، عدم تقلید و بی‌توجهی به هرگونه منبع بیرونی برای یافتن حقیقت است که قهرمان می‌شود. انسانی که مروج آموزه اساسی انسان غربی در حوزه فلسفه، سیاست، فرهنگ، جامعه و جز آن است؛ قهرمانی که اکسیر و ره‌آورد سفرش دموکراسی، لیبرالیسم، اومانیسم و توجه به استعدادها و حقوق فردی انسان‌هاست.


سارا شادرخ، نجیبه رحمانی،
دوره ۹، شماره ۱۸ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

نشانه­های فرهنگی، فرم­های گرافیکی انتزاعی هستند؛ انباشتی از فرهنگ غنی ملت­ها، نمایی از داشته­های صوری و مفهومی کشورها در قالبی کوچک و بازتابی از اندوخته­های کهن­الگویی یک ملت. کهن‌الگوها، الگوی اصلی و پایدار ذهنی و محصول تجربه­ جمعی بشر در طی هزاران سال هستند. آنها، خود را در نمودهای انسانی از جمله نشانه­های تصویری، نشان می­دهند. در این مقاله به کمک نگرش اسطوره­ای و کهن‌الگویی، نشانه­های فرهنگی مرتبط با حوزه دانش؛ اعم از دانشگاه­ها، انتشارات و مؤسسه‌های پژوهشی (حداقل ده نمونه مطرح بین­المللی و ملی)، مورد بررسی قرار می­گیرند.
هدف از این امر، درک بینش کهن‌الگویی است که تمدن­های مختلف به مفهوم دانش داشته­اند و تبلور دوباره آن در شکل­های ساده‌شده نشانه­های کنونی دیده می­شود. برای دست­یابی به ارتباطی منطقی و استدلالی متقن، بیش از صد نشانه دانش‌بنیاد بین‌المللی و ملی مشاهده شدند؛ اکثریت نشانه‌ها، زبان مستقیم را برگزیده و به نمادهای تصویری سرراست چون کتاب و سردر دانشگاه اکتفا کرده‌اند، اکثر طراحان، از نمادهای ملی در طراحی نشانه دانشگاه بهره برده و برداشتی مستقیم از مفهوم دانش داشته­اند، برخی که مورد پژوهش این مقاله بوده، از نمودهای ضمنی و نهفته در کهن‌الگوها بهره برده‌اند. اکثر نشانه­هایی که مفاهیم ثانویه را القا نموده‌، در فرهنگ­های مختلف به‌صورت یکسان استفاده شده­اند؛ کهن‌الگوهایی که در فرهنگ‌های مختلف مشترک بوده و خواستگاه‌های اساطیری داشته و فرم­های درخت، خورشید، آتش (شمع، مشعل) و آب، که نمادهای معرفت در کهن­الگوی جهانی هستند. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی، به واکاوی معنای دانش و معرفت در کهن‌الگوهای جهانی پرداخته و بازتاب آنها را در نشانه­های مطرح مؤسسه‌های دانش‌بنیاد، معرفی می‌کند.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی پژوهش هنر می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Pazhuhesh-e Honar

Designed & Developed by : Yektaweb